2012. április 14., szombat

All-in-One Defy útmutató kezdőknek

 Ebben a leírásban megtalálsz minden információt a Motorola Defy-ról.
Ez az útmutató csak egy fordítás, az eredetit az XDA Developers fórumon Zephyrot írta.

Az útmutatóról:
Megpróbálom elmagyarázni a legjobb tudásom szerint, hogy hogyan is működik ez a telefon, hogyan kell rootolni, SBF-et telepíteni, és ami a legfontosabb: hogyan kell csinálni mindezt úgy, hogy ne rontsd el a telefonod rossz verziószámú rom telepítésével.
Kitérek ezen és más Motorola telefonon található eFuse rendszerre, és hogy valójában hogyan működik. Ez létfontosságú ahhoz, hogy miért nem lehet alacsonyabb verziójú romot telepíteni, miután már egy újabb fent van.

FIGYELEM! NEM vagyok felelős semmiféle kárért amit ennek a leírásnak a követése okozhat a telefonban!

Most lett egy Defy-om, mit tegyek?
Gratulálok az új telefonodhoz! Most meg kell tudnod, milyen Defy-od van! :P
Ha Defy+, akkor ez a rész nem vonatkozik rád, ugorhatsz a következőre. Ha nem, olvass tovább!
Ha új Defy-od van, akkor két lehetőség van: SOC vagy Bayer Defy, a különbség a két készülék között csupán a kamera modul. A legelső lépés afelé, hogy milyen készüléked van, az az, hogy ellenőrzöd a kamera lencse színét. Vörös/sárgás szín Bayer modult jelent, míg zöld lencse SOC-t (bár vannak kivételek, van vörös lencsés SOC modulos készülék is).
A kamera modul felelős az információ fogadásáért a lencsétől, és ezt gépi kóddá alakítja. A Bayer modul képes 720p (HD) videót felvenni, és szebb képeket készít, mint az SOC modul. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy az SOC modul valóban nem képes 720p videót felvenni, vagy csak driver probléma van a dologban. Majdnem minden SOC Defy zöld lencsével érkezik, így a legtöbb rom-nál odaírák, hogy kompatibilis-e zöld lencsével. Általában másik telepítési módszerrel vagy patch-eléssel meg lehet oldani a kompatibilitást.
Van pár módszer a modul ellenőrzésére, a legjobb és legpontosabb a Catlog telepítése. Indítsd el, utána indítsd el a kamerát! Ezután menj vissza a Catlog alkalmazásba, és keresd a 'camera' szót. Kell legyen ott pár bejegyzés, ezek egyike: "BAYER module detected" vagy "SOC module detected".

Vörös, zöld, plusz. Amit megtehetek, és amit nem:
Mivel 3 féle készülék van a piacon, pár dologra jobban oda kell figyelnünk.
Zöld lencsés felhasználóknak vigyázniuk kell egyedi (custom) romok telepítésénél, hiszen lehet, hogy nem kompatibilis a készülékkel, vagy csak néhány extra lépés után működik (pl. pár plusz fájlt kell bemásolni valahova, vagy patch-et kell telepíteni). Defy+ felhasználóknak a flash-elésnél kell figyelniük (ezt majd később kifejtem).
Már van pár teljes SBF** a Defy+-hoz (ezek itt megtalálhatóak). A 2.3.6-os verziószámú rom-nál a CG verziószám** magasabb a többinél, így erről nem lehet lefele frissíteni (downgrading).
A legtöbb része ennek az útmutatónak csak a Defy-ra vonatkozik (akár zöld vagy vöröslencsés), és bár a Defy+ megegyezik többnyire egy vöröslencsés Defy-al, pár dolog mégsem vonatkozik a Defy+ felhasználókra:
  • CM7, MIUI, különböző egyedi romok, és visszatérés hivatalos romhoz***
  • Gyakori problémák* 
*Nem minden érvényes Defy+ra.
**Az útmutatóban később részletezve van.
***Ezeket ajánlott a Defy+ felhasználóknak elolvasniuk, de nem alkalmazhatóak egy-az-egyben a Defy+ra.

Tények:
Kezdjünk egy kis összefoglalóval arról, hogy mire képes ez a telefon. Először a Defy alsó-közép kategóriás telefonként lett bemutatva, 800MHz CPU-val, GPU nélkül, és 2 pontos multitouch-al. Ma már köztudott, hogy a Defy valójában egy PowerVR SGX 530 GPU-t, egy TI OMAP 3630 CPU-t és 10 pontos multitouch-ra képes kijelzőt foglal magába.
A Defy+ igazából egy vöröslencsés Defy, Gingerbread-del, 1700mAh akkumulátorral (az 1540mAh helyett), és 1GHz-en fut a  CPU. Minden más megegyezik az eredeti Defy-al: CPU, GPU, memória, RAM, kijelző, stb.

Zárolt Bootloader, mit jelent ez?
Pár embernek ez magát a poklot jelenti, másoknak (általában nem haladó felhasználóknak) elég jó biztosítást jelent a telefonjukhoz. Ez a zárolt bootloader azt jelenti, hogy (még) nem lehet felülírni a alap bootloader-t és az alap recovery-t, csak a Motorola által 'aláírt' (sign-olt) SBF-ek által. Amikor a telefon bekapcsol, a bootloader lényegében elindítja az összes hardvert, és életre kelti a készüléket. Aztán ott van az alap recovery, ez a része a telefonnak szintén nem felülírható vagy módosítható. Ez lehetővé teszi partíciók (pl. data, cache) formázását, és update.zip fájlok telepítését.
Eleinte ez nagy probléma volt, mert zárolt bootloaderrel nem lehetett egyedi recovery-t (mint a ClockworkMod) vagy egyedi romokat telepíteni. Itt jön a képbe a 2nd Init. Ez a nagyszerű kis app a bootloader után töltődik be, és engedélyezi a telefonra egy másik, nem alap Android betöltését. Ezzel tudsz egyedi recovery-t betölteni, ami a belső memóriából fut, tehát nem a recovery partícióról fut (ugye mert zárolt, nem elérhető).
Hogy mit jelent ez? Hogy ha esetleg valahogy elrontod a telefonod (pl. mindent törölsz róla, belenyúlsz a /system partícióba), a recovery még mindig elérhető lesz, és az RSD Lite bootloader módban felismeri a telefont, és vissza lehet rá flashelni egy hivatalos vagy egyedi romot (erről később bővebben), és vissza lehet állítani mindent.
Köszönhetően a zárolt bootloadernek nagyon, nagyon nehéz tönkretenni (brickelni) a Defy-t. A legtöbb probléma, amit a fórumokon olvasni lehet, nem brickelések, hanem rosszul flashelt SBF-ek (erről később bővebben). A brickelés alatt azt értjük, amikor a bootloader-t nem lehet elérni, vagy a hardver inicializálhatatlan. Ilyenkor JTAG-gel lehet csak újraprogramozni a telefont (ez a Defy-nál nem biztos, hogy lehetséges).

Egyedi (custom) Recovery:
Az egyedi recovery egy speciális alkalmazás*, ami egy külön partíción van a telefonodon. Ez az alkalmazás* engedélyezi az Androidos telefonokon a recovery tevékenységek végrehajtását, mint például data törlését, recovery zip-ek telepítését, és így tovább. Amiket az alap recovery-vel lehet csinálni, elég alap dolgok. Itt rúg a labdába a ClockworkMod.
A CWM egy egyedi recovery, amivel nem csak alap dolgokat lehet végrehajtani, hanem például Nandroid backupokat lehet készíteni, visszállítani, és még jópár dolgot. Általában egy egyedi recovery telepítésekor a recovery partícióra flashelünk egy képfájlból, de mivel a Defy zárolt bootloaderrel rendelkezik, ez nem lehetséges, leszűkítve ezzel a lehetséges opciókat a továbbiakban. Ezért kell nekünk a 2nd Init, ez az app telepíti nekünk a CWM-et a belső memóriába (RAM), és ezt tölti be az alap recovery után.
*Valójában ez nem egy app, inkább egy Linux konzol grafikus felülettel.

eFuse:
Ez a rész nagyon fontos, ez magyarázza el, hogyan is működik a flashelés, és ez miért problémás néhány embernek. Nálam egy hónap eltelt, mielőtt elkezdtem moddolni a telefonom, mert ez az információ eléggé elszórtan van csak a neten, és nem szeretek olyan dolgokba belefogni, amiket nem értek. :)
Szóval: az eFuse egy IBM által kifejlesztett technológia, ami lehetővé teszi pár chip-nek, hogy megváltoztassák a belső memóriájukat, tehát újraprogramozzák magukat.
Hogyan alkalmazzák ezt a Defy-on (és a Droid-on is)?
Tekintsünk erre a rendszerre, mint egy hídra, minden frissítéssel/flasheléssel egy hidat 'égetünk fel', az információ eljut a túloldalra, de vissza már nincs út. Ezért van a problémáink zöme ezzel a telefonnal, ha egyszer felraktunk egy magasabb verziószámú Androidot, nem lehet visszalépni a régebbire (bár vannak trükkök, erről később bővebben).
Ez vezet az útmutató következő részéhez, ahol elmagyarázom, MIÉRT nem lehet visszatérni, és hogy hogyan is működik ez.
SBF-ek:
SBF egy fájltípus, amiben a Motorola tárolja az összes információt, amit később flashelünk a telefonra. Ebben a fájlban jónéhány fájl van, mindegyik CGxx (codegroup, kódcsoport) néven, ahol az xx egy számot jelöl. Itt érvényesül az eFuse. Van pár CG fájl, ami tartalmazza az adott Android verziószámát.
Tegyük fel, hogy épp az alap Éclair (2.1) verzión vagy, nincs frissítve, se semmi. Ez az 1-es verzióval rendelkezik. Ha frissítjük a telefont, akkor ez a verzió 2-re változik mondjuk. Minden Android verziónak van egy azonosítószáma, és alacsonyabb azonosítószámú Androidra NEM LEHET visszatérni, és ez a szám a CG31 és CG39 fájlokban van eltárolva az SBF-en belül.

Fixed SBF-ek:
Ez a típus egy módosított SBF a CG31 és CG39 kódcsoportok nélkül, így lehetővé teszi az Android verziók közötti szabad váltást. Mivel a fixed SBF minden kódcsoportot felflasheli a telefonra a /system (CG39) és a CDT (CG31) kivételével, így a System-et egy Nandroid backup-pal kell felraknunk, különben a telefon valószínűleg nem fog működni az előző verzóból visszamaradt System-mel.
Nandroid backup:
Ez csak egy .zip fájl, amit egy egyedi recovery-ből lehet flashelni, ez törli/felülírja az aktuális tartalmát a System és más partícióknak (ez az adott Nandroid-tól függ) a partíció formázása nélkül, így nem módosítja a rendszer elrendezését, ez szinte teljesen kockázatmentes, tehát ezzel NEM brickelheted a telefont (bár lehet, hogy a rendszer nem fog bootolni, ilyenkor egy másik SBF vagy Nanroid telepítése szükséges).
CG verziószámok:
Ha már ezt elmagyaráztam, térjünk rá a konkrét verziószámokra:
CG 2-es verzó: SBF 2.21/2.34/Kínai (Éclair) (Defy)
CG 3-es verzó: SBF 2.51 (Éclair) (Defy)
CG 4-es verzó: SBF 3.4.2 (Froyo) (Defy)
CG 5-es verzó: SBF 4.5.0/4.5.1 (Gingerbread) (vöröslencsés Defy/Defy+)
CG 6-es verzó: SBF 4.5.1 (Gingerbread, 2.3.6) (vöröslencsés Defy/Defy+)
Ha megpróbálunk flashelni egy alacsonyabb verziószámú SBF-et, akkor egy fekete képernyőt kapunk (általában fehéren világít a LED), vagy egy figyelmeztetést, hogy flasheljünk egy hivatalos rom-ot. Ezt észben tartva már kedvünkre váltogathatunk Android verziók között.
Ha esetleg egy Éclair Defy-od van, és szeretnéd megtartani a lefelé való frissítés lehetőségét (downgradeability), akkor CSAK fixed SBF-et szabad flashelni, és az ahhoz tartozó Nandroid backup-ot telepíteni.
Hivatalos SBF-ek:
Itt egy lista a hivatalos SBF-ekről, tehát ezek az összes kódcsoportot tartalmazzák, ezek flashelése gyári állapotba állítja vissza a telefont, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ezekről lefele NEM LEHET, ismétlem, NEM LEHET váltani. Ennek tudatában már készen állunk bármelyik Android verzió tesztelésére és az eredetire való visszatérésre gond nélkül. De előbb bizonyosodj meg arról, hogy érted, hogyan működik a kódcsoport verzók számozása, és milyen következményekkel jár egyes verziók telepítése!
RSD Lite:
RSD Lite egy Motorola által használt szoftver az okostelefonok flashelésére. Helyre tud hozni rosszul flashelt SBF-eket, helytelenül telepített Nandroid backup-okat, fekete képernyőket, stb.Habár nagyon, nagyon nehéz teljesen brickelni egy Defy-t, nem lehetetlen: hibás SBF fájl, kapcsolat-szakadás egy fontos részénél a flashelésnek, vagy valami furcsa hiba a partíciók létrehozásakor ehhez vezethet.
Ha tudod, mindig flasheld a telefonod egy laptopról, hogy egy áramszünet ne okozzon problémát, használj megbízható kábeleket, és tegyél róla, hogy a gép ne aludjon el/hibernálja magát, ha nincs használva. Ajánlott a flashelendő SBF a PC gyökerébe (C:\) helyezni, és átnevezni egy rövid névre (mint pl. defy.sbf).
Miért? Mert bizonyos verziói az RSD Lite-nak hibát dobnak vissza, vagy semmit nem csinálnak, ha túl hosszú nevű helyről/fájlt akarunk flashelni. Ez tapasztalataim szerint az RSD Lite v5.3 verzióban már meg lett oldva, de az óvatosság sosem árt.
Rootolás:
Szóval mi is az a rootolás, és miért beszél róla mindenki?
A telefonok "zárolva" vannak a piacon. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók alap dolgokra használhatják csak a készüléket, programok telepítése/törlése, háttérkép változtatása, stb. Ilyenkor látható, de nem hozzáférhető a System partíció, és az Android viselkedését alapjában véve nem lehet változtatni.
A rooting azt jelenti, hogy adminisztrátori hozzáférést kapunk a telefonhoz, így módosíthatunk/létrehozhatunk/törölhetünk rendszerfájlokat és mappákat. Ahhoz, hogy olyan alkalmazásokat telepítsünk, mint a 2nd Init, aminek hozzáférésre van szüksége a rendszerfájlokhoz, rootolnunk kell a telefont.
Szerencsére a Defy rootolása igen egyszerű és biztonságos folyamat.

Hogyan kell rootolni:
  1. Töltsd le a SuperOneClick rootoló programot!
  2. Töltsd le és telepítsd a Motorola drivereit! [32bit] [64bit]
  3. Indítsd újra a számítógéped!
  4. Kapcsold be a telefonodon az USB hibakeresést (USB Debugging; Beállítások(Settings)/Applications(Alkalmazások)/Development(Alkalmazás fejlesztés))
  5. Csatlakoztasd a telefont a PC-hez!
  6. Várd meg, míg a PC telepíti a hiányzó drivereket!
  7. Kattints a Root-ra!
  8. Hagyd, amíg dolgozik, ha megkérdezi, hogy telepítse-e a BusyBox-ot, engedélyezd!
  9. Miután kész, megkérdezi, hogy futtasson-e tesztet, kattints a Cancel-re, és indítsd újra a telefonod!
  10. Kész, a telefonod rootolva lett!

Hogyan flasheljünk:
Most, hogy tudjuk elég sokmindenről, hogy hogyan működik, elég egyszerű egy új Android-ot feltenni a telefonra.
Bármelyik SBF-ről legyen is szó, a lépések ugyanazok, csak bizonyosodj meg róla, hogy melyik SBF-et flasheled, és ennek milyen verziószáma van.
Szükségesek:
  • a flashelendő SBF
    • teljes SBF: nincs szükség Nandroid backup-ra
    • fixed SBF: szükséges a hozzá tartozó Nandroid backup, és előre telepített ClockworkMod recovery.
  • Töltsd le és telepítsd az RSD Lite-ot: vannak nem teljesen működő verziók, de a 5.3-at használtam, és működik.
  • Töltsd le és telepítsd a Motorola Drivereket
Kezdjünk hozzá:
A telefon különböző módjaiba való belépés (mindegyik leírás alapértelmezettként a kikapcsolt állapotot veszi):
  • Bootloader mód: Bekapcsoló + hangerő fel gombot egyszerre megnyomni, lenyomva tartani (kb 2mp-ig)
  • Alap Recovery: Hangerő le gombot megnyomni és tartani, majd utána a bekapcsoló gombot megnyomni, és tartani (kb 2mp-ig)*
  • Bootmenu-be való belépés: Normálisan bekapcsolni, majd mikor a visszajelző LED kéken világít, a hangerő le gomb megnyomása*
  • ClockworkMod-ba való belépés: Bootmenuből kiválasztani a Recovery-t, majd a Stable/Custom Recovery-t*
*Itt a hangerő fel/le gombokkal tudunk navigálni a menüpontok között, és a bekapcsoló gombbal tuduk kiválasztani.
Teljes SBF flashelése:
  • Indítsd el az RSD Lite-ot, kattints a [...] gombra, és válaszd ki az .SBF fájlt (ne feledd, nevezd át valami rövid névre!), és Open!
  • Indítsd el a telefont Bootloader módban!
  • Csatlakoztasd a telefont a PC-hez!
  • Nyomd meg a START gombot, amint elérhető!
  • Várd meg, míg az RSD Lite kiírja, hogy 100%, és 'PASS' vagy 'Please manually power up this phone!", és csatlakoztasd le a telefont!
Fixed SBF telepítése:
Majdnem ugyanaz a metódus, de flashelés előtt CWM-ben formáznod kell a Data-t (Wipe Data/Factory reset), és a Dalvik cache-t (Advanced/Wipe Dalvik).
A fixed SBF-hez tartozó Nandroid backupot (az MD5 fájlal együtt!) a memóriakártyán a clockworkmod/backup/*backup neve* mappába kell helyezni (ha ez nem létezik, értelemszerűen létre kell hozni). Ezután flasheld a fixed SBF-et a teljes SBF flashelése leírás alapján, majd amikor a telefon újraindul flashelés közben, lépj be CWM-be, és telepítsd a Nandroid backupot: 
  • Válaszd ki a backupot a Backup and Restore/Advanced Restore alatt
  • Válaszd ki a Backup system opciót
  • Várjd meg, míg kiírja, hogy Restore complete, és indítsd újra a telefont!
Fixed SBF módszerrel akár alacsonyabb verziószámú Android-ra is visszatérhetünk.
CM7, MIUI, különböző egyedi romok, és visszatérés hivatalos romhoz:
Ha váltani szeretnél CM7 vagy MIUI rom-ra, ezekhez nagyon jó leírások vannak, hogy hogyan kell őket telepíteni. Én csak elmagyarázom, hogy ez a művelet hogyan működik, hogy tudd pontosan, mit csinálsz, nem csak lépésről lépésre követed a leírást, mert az sokszor problémához vezethet.
Jelenleg nem lehet flashelni SBF-et, ami tartalmazza a CM7-et vagy akármelyik másik főzőtt (egyedi) romot, hiszen nem tartalmazza a Motorola aláírását (signature). Ehelyett választunk egy alap Android rendszert (SBF), és arra vagy telepítünk egy .zip fájlt CWM-ből, vagy visszaállítunk egy Nandroid backup-ot a rendszerről.
A CM7-hez Quarx a 3.4.2-179 CEE (Central and Eastern European) SBF-et ajánlja, de ez nem kötelező, ugyanúgy működhet akármelyik hivatalos 2.2-es SBF-el. A CM7 telepítése. Gingerbread alapra is lehet CM7-et flashelni, de nem ugyanazt. A Gingerbread-re szánt CM7 .zip-eket itt találod.
Ezekről visszatérni az eredeti rom-ra nagyon egyszerű: flasheld az alapként flashelt SBF-et, és kész, a telefon visszakerült eredeti állapotába.


Gyakori problémák, kérdések:
Fekete képernyő indításkor: (!)
 Valószínűleg alacsonyabb verziószámú Android-ot próbáltál flashelni az előtte rajtalévőnél
Furcsa viselkedés fixed SBF flashelése után:
 Telepítsd az SBF-hez tartozó Nanrdoid backup-ot, és ne felejtsd el formázni a Data és Dalvik partíciókat!
Flasheltem egy teljes SBF-et/CM7-et/más Android verziót, és szükségem van a garanciára: (!)
Ennek a megoldása főleg attól függ, mit telepítettél/flasheltél, és hogy melyik zónában vagy. Próbáld MINDIG megtartani a lehetőséget, hogy visszatérj az eredeti rom-ra!
Például nekem egy középeurópai Defy-om van, itt a 3.4.2-es (Froyo) SBF-et adták ki hivatalosan. Ez azt jelenti, hogy ha szükségem lenne a garanciára, csak vissza kéne flashelnem a 3.4.2-179-002 SBF-et. Ha a te zónádban csak Éclair jött ki hivatalosan a Defy-ra, NE flashelj teljes Froyo vagy Gingerbread SBF-et! Így csak vissza kell flashelned az eredetit, és senki soha nem veszi észre, hogy előtte mi volt a telefonon.
Miután frissítettem Froyo-ra, a telefonom lassú, újraindul: (!)
Ez egy gyakori probléma, amikor Éclair-re Froyo-t telepítünk. Ilyenkor alap Recovery-ből törölni kell a Data-t meg a Cache-t, ezután elvileg megoldódik a probléma.
Az alap Froyo néha szakadozik/lefagyasztja a telefont: (!)
Ez a VM (Virtual Machine) által használt túl sok memória okozza. Ekkor be kell állítani, hogy a VM mennyi memóriát hagyjon szabadon.
Pár módszer ennek megoldására:
  • Töltsd le a Terminal emulator alkalmazást Market-ről, és futtasd le ezt: (ez nem végleges, minden újraindításkor le kell futtatni)
su;
vm.min_free_kbytes=8192;
  • Töltsd le a Sysctl-t és változtasd meg a vm.min_free_kbytes-t 8192-re!
  • Töltsd le a SetVsel-t és jelöld ki az "Increase vm.min_free_kbytes to 4096"-t!
CM7-ről viszatértem a hivataloshoz/flasheltem egy új SBF-et, és nem tölt be a telefon: (!)
Ezt bootloop-nak nevezzük, ilyenkor elkezd betölteni a telefon, de mielőtt teljesen felállna a rendszer, újraindul. Ez esetben az SBF flashelése után lépj be az alap recovery-be, és töröld a data-t meg a cache-t, és indítsd újra a telefont!
Szeretnék kipróbálni egy új rom-ot, de nem szeretném elveszteni a beállításaimat:
Ilyenkor létre kell hozni egy Nandroid backup-ot a jelenlegi rendszerről CWM-ből:
  • Válaszd ki a Backup and Restore/Advanced Backup menüpontot
  • Készíts egy mentés a system és data partíciókról (figyelj arra, hogy a memóriakártyádon legyen legalább 3-400MB szabad hely!)
  • Kész! 
A mentés a memóriakártyádon clockworkmod/backup/*mentés dátuma* mappában lesz elmentve.
Ha vissza szeretnéd állítani, akkor töröld a data-t és dalvik cache-t CWM-ben, majd Advanced Restore-ban válaszd ki a system-et, majd a data-t.
(!) = NEM alkalmazható Defy+ esetében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése